MANTOLAMA ÇEŞİTLERİ

MANTOLAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Dış Cephe Mantolama

Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı  muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun isi yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen isi yalıtımı sitemidir.

Kullanılan malzemeler : EPS, XPS, Neopor, Taş yünü isi yalıtım levhaları

İç Cephe Mantolama

Uygulama sekli dış cephe mantolamadaki gibidir , duvarlar isi yalitim malzemeleri ile kaplanir ve boyanir, kaplama üzerinde alçipan uygulamasi da yapilabilmektedir

Kullanilan malzemeler : EPS, XPS, Neopor, isi latim levhalari kullanilabilir.

Ortadan Mantolama

Iki masif yapi kabugu ve bunlarin arasinda yer alan isi yalitim katmaninin olusturdugu çift kabuk dis duvar sistemi ortadan isi yalitimili dis duvar olarak adlandirilabilir.

Kullanilan malzemeler : Ortadan isi yalitimli dis duvarlarda, camyünü, tasyünü, ahsapyünü. koyunyünü, mineral lifli plak isi yalitim malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genlestirilmis üreformaldehit köpük vb. plak üreten isi yalitim malzemeleri, cam köpügü ya da genlestirilmis perlit veya verniküit, bims vb taneli yalitkan dolgu malzemeleri isi yalitim malzemeleri olarak kullanilmaktadir.

Dösemelerde Mantolama

Zemine oturan dösemelerde, bünyesine su emmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS levhalar kullanilmalidir. Isitilmayan bodrumlarin üzerinde yer alan dösemelerde, Mantolama bodrum tavanina tespit edilerek, zemin katlarin dösemelerden kaynaklanan isi kayiplari engellenmis olur.

Çatilarda Mantolama

Çati arasinda yürünmesi gerektiginde, ahsap kadronlar üzerine kalaslarla yürüme yolu insa edilmelidir. Yalitim malzemesi eger yüke maruz kalacak ise silte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolama malzemeleri kullanilmalidir. Uygulama yapilacak çati dösemesinin üstü, toz, kir harç artiklarindan temizlenerek veya döseme betonu üzerine mala perdahli ince sap uygulamasi yapilarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üzerine yogusma tahkikinin sonuçlarina göre buhar dengeleyici serilir ve kalinligi TS 825 “Binalarda Isi Yalitim Kurallari Standardi”na göre belirlenmis mantolama malzemeleri dösenir.

Isı Yalıtım Malzemelerine Göre Mantolama Çeşitleri

Eps Mantolama

Expanded Polistren köpük (EPS),petrolden elde edilen, termoplastik, kapali gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir isi yalitim malzemesidir. EPS levhalarinin bünyesindeki çok sayida (1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapali gözenekli hücreler içinde, % 98’i hareketsiz ve kuru hava bulunmaktadir. EPS isi yalitim levhalarinin ekonomik ve üstün isi yalitim özellikleri bu sekilde saglanir. Ürünün performansi kullanim ömrü boyunca sabit kalir. Kalinligi
incelmez, isi iletkenligi azalmaz, özelliklerinde hiçbir bozulma meydana gelmez. EPS istenilen yogunluklarda üretilir. Yalitim amaciyla genellikle 15-30 kg/m3 yogunluklarda kullanilan EPS levhalar çok hafiftirler ve cepheye fazla yük getirmez.
Uygulandigi yerler : Bina iç ve dis duvarlari.

Neopor Mantolama

Neopor, içerigindeki grafit isi reflektörleri sayesinde yalitim özelligi gelistirilmis bir EPS (Expanded Polistren) çesididir. Neopor’a gri rengini veren de içerigindeki bu grafit isi reflektörleridir. Grafit, sicak ve sogugu daha iyi yansitarak konvansiyonel EPS’ye göre isi yalitiminin daha iyi olmasini saglar.Neopor düsük yogunluklarda bile Isi Iletkenlik Grubu 035’e dahildir (TS 7316 EN 13163). Düsük yogunluklarda isi iletkenlik grubunun 035 olmasi sayesindekonvansiyonel EPS’ye göre çok daha az ya da daha ince malzemeyle ayni isi yalitimi saglanmaktadir
Uygulandigi yerler : Bina iç ve dis duvarlari.

XPS Mantolama

Polistirenden üretilen Extrude Polistren sert köpük XPS, homojen hücre yapisina sahip, yalitim amaçli üretilen bir isi yalitim malzemedir. Ekstrude Polistren malzemeler (XPS), basma mukavemeti yüksek, isi iletkenlik degerleri iyi, B1 yangin sinifinda, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen malzemelerdir.
Uygulandigi yerler : Bina iç ve dis duvarlari. zemin izolasyonlarinda,subasmanlarda,çati izolasyonlarinda

Tas Yünü Mantolama

Tasyünü, bazalt tasinin 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu olusur. Bazalt tasi,inorganik hammaddedir ve yerli olarak temin edilmektedir.Tas yünü, kullanim yeri ve amacina göre farkli boyut ve teknik özelliklerde üretilebilir. Degisik kaplama malzemeleri ile silte, levha (plaka), boru ve dökme seklinde üretilebilen tas yününün isi yalitimi, ses yalitimi, akustik düzenleme ve yangin yalitimi amaciyla kullanilmaktadir.

Fugali Mantolama / Yali Baski Mantolama

Fuga, dis cephe kaplamalari arasinda genlesme ve çatlamayi önlemek ve estetik görünüm saglamak amaci ile kullanilan dis cephe ürünüdür. Fugali Mantolama uygulamasinda fuga hem estetik bir görünüm sagladigi için, hem de,uygulamada dekoratif siva ve boya uygulama asamasinda ek olusturmadan sonlandirma sagladigi için kullanilir.

 


WHATSAPP